Úhoř

Od 7. měsíce (ukončený m 6+)

Úhoří maso je chuťově velmi dobré a jemné. Navíc neobsahuje mezisvalové kosti. Pro začátek sáhněte raději po sladkovodním. Existuje také úhoř mořský, který však může jako dravá mořská ryba obsahovat nežádoucí toxické látky.

Úhoř

Vitaminy a důležité látky

Úhoř patří mezi tučnější ryby, obsahuje snadno stravitelné bílkoviny a také štědré množství omega-3 mastných kyselin. Nechybí ani vitaminy A a D a minerální látky jako jód, vápník a zinek.

Omega-3 mastné kyseliny
Jód
Zinek

Tip

Úhoří krev je jedovatá, obsahuje jed ichtyochemotoxin, který funguje podobně jako jed zmije. Tepelnou přípravou se však jed ničí (při 60 °C). Maso z úhoře lze připravovat nejrůznějším způsobem, pro začátek volte dušené či vařené maso najemno nakrájené do formy pyré. Podávejte nejprve pouze malé množství pro zjištění tolerance.

Podobné potraviny

Dané kategorii odpovídají také následující potraviny