Rybíz

Od 1 roku (ukončený m 12+)

Rybíz nejčastěji seženete červený nebo černý, existuje však i bílý. Rybíz patří mezi sezónní ovoce, bohužel je ale také poměrně častým alergenem. Kvůli své kyselejší chuti nemusí být u dětí zpočátku tak dobře přijímán. U prvních příkrmů ho nejprve povařte a až potom podávejte v podobě pyré. Postupujte opatrně a sledujte alergickou reakci.

Rybíz

Vitaminy a důležité látky

Nejvíce vitaminu C najdete ve slupce. Kromě toho v rybízu najdete i vitaminy B, vápník, draslík, železo i beta-karoten i vitamin E.

Vitamin C
Vitamin B
Vápník

Tip

U prvních příkrmů ho nejprve povařte a až potom podávejte v podobě pyré. Vhodnější je zpočátku rybíz propasírovat a zbavit ho drobných zrníček, která by mohla být pro zažívání problematičtější. Postupujte opatrně a sledujte alergickou reakci. Větším dětem můžete nabídnout i celé kuličky, je však třeba zvýšené opatrnosti, hrozí riziko vdechnutí. Pokud máte rybíz ze zahrádky, můžete ho zmrazit pro pozdější použití.

Podobné potraviny

Dané kategorii odpovídají také následující potraviny