Pastinák

Od 5. měsíce (ukončený m 4+)

Pastinák (nebo také pastiňák) je kořenová zelenina, nejvíce dostupná od jara do podzimu. Chuťové ho můžeme přirovnat k petrželi, je méně aromatický s lehce nasládlou chutí. Obsahuje spoustu prospěšných látek a do jídelníčku dítěte rozhodně patří. Do příkrmů ho oloupejte, povařte a rozmixujte na pyré.

Pastinák

Vitaminy a důležité látky

- Pastinák je na obsah prospěšných látek bohatší než příbuzná mrkev. - Najdete v něm spoustu vlákniny, která napomáhá zdravému trávení, draslík, kyselinu listovou, provitamin A, vitaminy B a C.

Draslík
Vláknina
Kyselina listová

Tip

Pastinák můžete při přípravě využít obdobně jako mrkev. Zpočátku vařený ve formě pyré, případně smíchaný s dalšími druhy zeleniny, později je možné podávat i malé syrové kousky. Je vhodný na přípravu polévek, k masu, jako příloha, do zeleninových placek, pomazánek či jako součást zeleninové náplně do palačinek.

Podobné potraviny

Danému věku a kategorii odpovídají také následující potraviny