Oves

Od 5. měsíce (ukončený m 4+)

Oves patří mezi nejzdravější obiloviny. Je zdrojem důležitých vitaminů, minerálních látek, vlákniny a antioxidantů. Nejčastěji se používá pro přípravu snídaňových kaší. U pacientů s celiakií je třeba jeho snášenlivost vyzkoušet a raději zakoupit oves označený jako bezlepkový, který není kontaminovaný jinými obilovinami, např. pšenicí.

Oves

Vitaminy a důležité látky

Oves je plný zdraví prospěšných látek, přitom má nízkou kalorickou hodnotu. Obsahuje hořčík, železo, zinek a má také větší množství bílkovin a tuku než většina ostatních bílkovin. Ovesná vláknina přispívá ke zvýšení objemu stolice.

Mangan
Fosfor
Vitamin B1

Tip

Oves má nejširší využití ve formě ovesných vloček, které se využívají nejčastěji na přípravu kaší a bývají významnou součástí snídaňových cereálií. U těch pozor na obsah cukru, který je obvykle vysoký. Volte raději doma připravené vločky s ovocem a jogurtem. Vhodné jsou i jako zavářka do polévek. Při vaření můžete využít ovesnou mouku.

Podobné potraviny

Danému věku a kategorii odpovídají také následující potraviny