Rýže

Od 5. měsíce (ukončený m 4+)

Zatímco bílá rýže je považována za potravinu prázdných kalorií, hnědá rýže se pyšní vysokým obsahem vitaminů, minerálních látek, vlákniny a esenciálních aminokyselin. Rýži můžete využít jako přílohu k prvním masozeleninovým příkrmům. Díky své jemné chuti bývá velmi dobře přijímána. Patří mezi bezlepkové obiloviny a proto je vhodná i pro děti s bezlepkovou dietou.

Rýže

Vitaminy a důležité látky

Rýže je přirozeně bezlepková potravina. Hnědá rýže nabízí více zdraví prospěšných látek a vlákniny. Bílá rýže je zase vhodnější pro osoby s poruchami trávení při dietách, kdy je třeba příjem vlákniny omezit. Rýže je lehce stravitelná a lze ji využít jako jednu z prvních obilovin zařazovaných do jídelníčku kojenců. Často se doporučuje rýžový vývar při průjmovém onemocnění.

Mangan
Selen
Hořčík

Tip

Rýži lze využít jako přílohu, pro přípravu hlavních jídel (zeleninového či kuřecího rizota,...), dále jako zavářku do polévek, pro přípravu rýžových nákypů s ovocem, kaší, rýžových pudinků a dalších jídel a svačinek.

Podobné potraviny

Dané kategorii odpovídají také následující potraviny