Žito

Od 7. měsíce (ukončený m 6+)

Žito je jednou z pěti nejvíce konzumovaných obilovin na Zemi. Má vysoké množství minerálních látek, vitaminů a vlákniny, která svým charakterem navozuje pocit sytosti více než u jiných obilovin.

Žito

Vitaminy a důležité látky

Žito díky vysokému obsahu vlákniny zlepšuje trávení a podporuje metabolismus. Látky v něm obsažené přispívají ke snižování hladiny cholesterolu a cukru v krvi.

Draslík
Fosfor
Hořčík

Tip

Žito se nejčastěji využívá na výrobu pečiva v kombinaci s dalšími obilovinami, často pšenicí. Dle obsahu žita je v názvu uvedeno na prvním (žito převažuje) nebo druhém místě (převažuje pšenice). Žito bývá využíváno pro výrobu kváskového chleba, pro výrobu kávovinových směsí melta či žitných těstovin. Žito by mělo být určitě do jídelníčku zařazováno.

Podobné potraviny

Dané kategorii odpovídají také následující potraviny