pro kojence od 11. měsíce do ukončeného 12. měsíce
Nejdůležitější informace zaručené předními odborníky a inspirace na první příkrmy.
Desetiměsíční děťátko už ve svém jídelníčku ochutnalo spoustu dobrot. Mateřské mléko je stále nedílnou součástí a dítě by mělo vypít zhruba 500 až 600 ml.
Příkrmy by měly být rozloženy zhruba do 5 až 6 porcí denně – snídaně, dopolední svačinka, oběd, odpolední svačinka a večeře. Důležitý je také pitný režim, který by se měl skládat hlavně z čisté vody. Občas můžete děťátku dopřát bylinkové čaje nebo vysoce ředěný džus bez přidaného cukru.
V tomto období se dítě snaží být při jídle stále samostatnější. Vy jste pro něj tím nejlepším vzorem, od kterého se učí – věnujte mu tedy při jídle maximální pozornost a snažte se i vy stolovat v klidu a bez rozptylování (jako je například televize). Stravu 10měsíčního dítěte připravujte tak, aby se mohlo krmit i samo – dítě už má dostatečně vyvinutý úchop a tak se bude snažit brát do ručičky i větší kousky, nebo třeba sušenky či keksy. Vy se obrňte trpělivostí, někdy toho spousta skončí na zemi, nebo dokonce na vás. Ale to vše k tomu patří.
Trávicí systém 10měsíčního kojence je již vyzrálý natolik, abyste ho mohli seznamovat s první pevnou stravou s malými kousky a dalšími novými chutěmi. Můžete dát dítěti na zkoušku ochutnat kousek toho, co jíte vy, ale stále dbejte na to, aby nešlo o příliš kořeněné nebo solené jídlo. Naopak vybírejte lehce stravitelné a šetrně upravené kousky – nejlépe připravené na páře. Chybu neuděláte s napařenou zeleninou pokrájenou na kousky, s povařenými těstovinami, nebo s ovocem – podávejte třeba kousky nakrájeného banánu či jablka. Pozor ale dejte na potraviny, které by dítě mohlo vdechnout, například kuličky hrášku či rozinky.
Touto dobou se zkracují denní šlofíčky i délka spánku přes noc a dítě potřebuje stále více energie. Prcek je čím dál aktivnější – lezení po čtyřech už má natrénované a objevují se první pokusy o vstávání, zatímco se přidržuje maminky nebo nábytku. Vydává více energie a tak není divu, že má větší apetit.
Děťátku se zlepšuje schopnost koordinace ukazováčku a palce. Zkuste mu připravit do mističky kuličky hrášku nebo rozinky a sledujte, jak se zdokonaluje.
Do jídelníčku stále nepatří sůl, která není vhodná pro dětské ledviny, a do jídla byste ji nikdy neměli přidávat. V případě kupovaných příkrmů si raději obsah soli zkontrolujte ve složení.
Nevhodný je také cukr. Čím později ho dítě ochutná, tím lépe. Mléko, ovoce a zelenina také obsahují přírodní cukry, ale jsou v nich i nezbytné živiny, jako jsou vitamíny, minerály a vláknina. I přesto dítěti potraviny se sladkou chutí (byť přirozeně) podávejte s mírou. Při přípravě jídla se rovněž vyvarujte smažení.
Strava 10měsíčního dítěte by měla být co nejvýživnější. Pro příkrmy vybírejte potraviny v té nejvyšší kvalitě, ideálně bio či farmářské a připravujte je co nejšetrněji – vařením, nebo na páře.
V tomto věku už má děťátko obvykle první zoubky. Konzistence příkrmů tedy může obsahovat malé a měkké kousky, které samo rozkouše. Zpočátku to pro něj může být obtížnější, proto mu buďte nablízku a dávejte na něj pozor. Ideální je zkombinovat kašovitou stravu s malými kousky. Měkké kousky vytvoříte lehkým rozmačkáním uvařené zeleniny. Kousky můžete postupně zvětšovat, aby si dítě zvykalo na běžnou stravu.
Pokud preferujete kupované příkrmy ve skleničkách, respektujte uvedený věk na obalu. Ten totiž zohledňuje nejen vhodné potraviny, ale právě také konzistenci – v tomto období už tedy seženete příkrmy s většími kousky.
Pokračujte v podávání tekutin v průběhu celého dne. Množství tekutin se odvíjí od tělesné hmotnosti dítěte a pohybuje se mezi 130-150 ml na kilogram tělesné hmotnosti.
Na pravidelné doplnění tekutin je ideální kojenecká voda, neochucené ovocné či bylinné čaje, občas i naředěný džus. Bylinné čaje podávejte pouze omezenou dobu, důležité je i jejich střídání. Vyvarujte se podávání černého čaje, kávy a slazených či sycených nápojů.
Pokud vaříte doma, můžete jednou až dvakrát týdně nahradit jednu porci masa vaječným žloutkem, který je rovněž zdrojem plnohodnotných bílkovin. Vaječný žloutek vždy pečlivě tepelně zpracujte. Můžete rozmíchat do polévky nebo ho zamíchat do pokrmu.