Zdravá výživa

pro kojence od 7. měsíce do ukončeného 8. měsíce

Nejdůležitější informace zaručené předními odborníky a inspirace na první příkrmy.

tablet a kryti

Začátky s příkrmy už máte úspěšně za sebou. Postavili jste základy, na kterých je třeba dál stavět. V období od ukončeného 6. měsíce věku děťátka vás čekají další pokroky. Je ten správný čas na představení dalších potraviny, chutí a konzistencí.

Na této stránce naleznete

Zelenina

Zelenina je stále velmi důležitou součástí jídelníčku a směle můžete zkoušet nové druhy. Sedmiměsíční kojenec už si může pochutnat na cuketě, kadeřávku, květáku i petrželi.

Bilkoviny

Pro plnohodnotné bílkoviny a železo pokračujte v přidávání libového masa, jednotlivé druhy se snažte střídat.

Ryby

Přichází čas také na ryby, které obsahují prospěšné omega-3 mastné kyseliny, vitamíny a minerální látky. Ryby poprvé podávejte v polední dávce. První porce by měla být připravena z plnotučných či polotučných ryb, jako je losos, treska, makrela, sleď, kapr, candát či pstruh. Ryby patří mezi alergeny, proto je třeba po první podané malé dávce pár dnů počkat, zda se neobjeví nežádoucí reakce. Pak můžete postupně začít rybu do jídelníčku zařazovat pravidelně.

Obiloviny

Strava 7měsíčního dítěte už obsahuje také obiloviny, které mají v jídelníčku své pevné místo z přechozích týdnů. Dětem svědčí, protože jsou plné sacharidů a vlákniny. Nyní můžete zařazovat nové druhy, jako jsou třeba jáhly, ječmen nebo oblíbený kuskus.

Ovoce

Jídelníček můžete také obohatit o další ovoce – sáhněte spíše po lokálních druzích (bluma, broskev, jahody, meruňky), exotické plody zavádějte až později, zhruba kolem 8. měsíce. Výjimkou je avokádo, které můžete podávat už od 7. měsíce.

Mléčné výrobky

7měsíční dítě už může jíst žloutek, bílé jogurty a kysané mléčné výrobky.

Top tip

Nastává čas podávat jídlo, které dítě může jíst samostatně rukama. Pro tento věk jsou vhodné texturované potraviny s malým kousky, např. kukuřičné křupky nebo rýžové oplatky. Můžete také podávat vychladlé kousky vařené zeleniny jako brokolici, květák, cuketu, brambory, nebo kousky vařených těstovin.