Okurka

Od 9. měsíce (ukončený m 8+)

Okurky obecně obsahují poměrně málo výživových látek, přesto do jídelníčku rozhodně patří. Jako první příkrm se však příliš nehodí, protože vláknina je převážně ve slupce, kterou nejmenším dětem nepodáváme. Doporučujeme ji zařazovat v 8–10 měsících, nevařenou, ale jemně nastrouhanou. Okurka může u citlivějších dětí způsobovat nadýmání.

Okurka

Vitaminy a důležité látky

- V salátové okurce jsou obsaženy v malém množství vitaminy A, K a C, dále ve větším množství draslík. - Až 95 % tvoří voda, takže může přispět k hydrataci organismu.

Vitamin A
Vitamin C
Draslík

Tip

Okurku vždy raději oloupejte. Pro nejmenší se doporučuje okurku na jemno nastrouhat, pro větší děti je možné podávat na malé kousky, které se děti učí sami kousat. Můžete ji přidat do zeleninového smoothie, připravit s jogurtem zdravější formu tzatziki (pozor na přidanou sůl a koření) nebo jen vymačkat do vody a připravit osvěžující limonádu. Podávanou okurku není nutné dochucovat ani solit.

Podobné potraviny

Danému věku a kategorii odpovídají také následující potraviny