Malina

Od 9. měsíce (ukončený m 8+)

Maliny jsou považovány za poměrně častý alergen, s jejich zaváděním tedy postupujte opatrně. Zpracovávejte je vždy čerstvé, v prvních příkrmech je můžete povařit, což dítěti usnadní konzumaci a vynikne jejich přirozeně sladká chuť. Zhruba po prvním roce můžete děťátku dávat celé plody.

Malina

Vitaminy a důležité látky

Maliny obsahují vitaminy B a C, také beta karoten, kyselinu listovou a selen, draslík i fosfor. Jsou také poměrně bohaté na vlákninu. Olej ze semínek je bohatý na vitamin E, který přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.

Vitamin B
Vitamin C
Beta-karoten

Tip

Maliny lze v dnešní době koupit téměř celoročně, ale snažte se vybírat pouze nepomačkané a kvalitní plody. Ideální je získat maliny přímo ze zahrady. Podávejte nejlépe rozmačkané, problémy mohou činit drobná semínka, které je těžké odstranit. Můžete vyzkoušet prolisovat a zpočátku podávat pár lžiček malinové šťávy, aby si dítě na jejich vynikající chuť zvyklo. Maliny lze využít podobně jako jahody na přípravu ovocných salátů nebo v kombinaci s jogurtem či tvarohem na přípravu chutné ovocně mléčné svačinky. Tepelným zpracováním se může zničit část vitaminů citlivých na vyšší teplotu.

Podobné potraviny

Dané kategorii odpovídají také následující potraviny